Skip to main content

Een liveaboard-trip op de Malediven is een unieke ervaring waarbij je aan boord van een luxe jacht de afgelegen eilanden en koraalriffen van de archipel verkent. Gedurende de reis kun je dagelijks duiken op spectaculaire plekken, zoals kleurrijke koraalriffen en manta-cleaning stations. Tussen de duiken door geniet je van het adembenemende uitzicht op kristalhelder water en witte zandstranden, terwijl je heerlijk ontspant aan boord.

De Malediven zijn een eilandengroep en een land in de Indische Oceaan, ten zuidwesten van India en Sri Lanka. Het bestaat uit ongeveer 1.190 koraaleilanden, die verspreid liggen over 26 atollen. Slechts ongeveer 200 van deze eilanden zijn bewoond. De Malediven staan bekend om hun prachtige stranden, heldere wateren en luxe resorts.

Dat klinkt nog eens lekker! Aangezien we de afgelopen jaren een aantal keer gedoken hebben en zeker mij ook de onderwaterwereld aantrekt, lijkt me een LiveaBoard een goed idee. Wil wel zeggen, een week niks doen aan hardlopen, activiteiten e.d. al kost duiken ook veel energie. Vanuit Düsseldorf (de favoriete luchthaven van Never Stop Travelling) via Dubai naar Male. Deze ronde met de A380-800 van Emirates, ik zit op de tweede etage, wat een enorm vliegtuig is dat! Door de nachtelijke overstap in Dubai en het ontbijt om 04.15 uur, tel daarbij op 3 uur tijdverschil, kom ik enigszins “gesloopt” aan in Male. Gelukkig mag ik wel direct (om 09.00 uur al) mijn kamer van mijn hotel al in, heerlijk ff spullen aan de kant en wat opfrissen.

Male

Als je denkt aan de Malediven denk je aan luxe, resorts, heldere wateren enz enz. De meeste bezoekers hier gaan dan ook direct bij de luchthaven de boot op om een van de vele resorts te bezoeken en daar te verblijven. Ik besluit een nachtje “klein India” te doen in Male, dit ook om even bij te komen van de reis en niet direct de boot om te springen. Als je door de buurten en haventjes van Male loopt zie ik wel dat het echt niet alleen maar luxe is wat de Malediven te bieden heeft.

Male, de bruisende en compacte hoofdstad van de Malediven, biedt een unieke mix van eilandcultuur en stadsleven. Ondanks zijn bescheiden omvang is Male een energieke stad die je meteen omarmt met een sfeer die doet denken aan het kleurrijke en chaotische straatleven van India. De smalle straten zijn vol leven, met marktkramen die overladen zijn met verse vis, tropisch fruit en geurige specerijen. Overal hoor je het gerinkel van brommers die door de drukte manoeuvreren, terwijl de geur van lokale gerechten zoals mas huni (geraspte tonijn met kokos) je tegemoetkomt uit de kleine eetgelegenheden.

Een van de iconische bezienswaardigheden in Male is de Hukuru Miskiy, ofwel de Friday Mosque. Deze historische moskee, gebouwd in de 17e eeuw, is gemaakt van prachtig koraalsteen met ingewikkeld houtsnijwerk en kalligrafie. Het biedt niet alleen een inkijkje in de islamitische architectuur van de Malediven, maar ook een serene oase te midden van de stedelijke drukte. Vlakbij ligt het Islamic Centre, met zijn imposante gouden koepel die boven de skyline van Male uitsteekt.

Voor een levendige en authentieke ervaring is de Male Vismarkt een absolute must-see. Hier komen vissers elke dag met hun vangst van verse tonijn en andere zeevruchten, en zie je de lokale bevolking onderhandelen en de vis bereiden. Naast de vismarkt ligt de Groentemarkt, waar je een explosie van kleuren en geuren vindt, van verse mango’s tot kruidige curryingrediënten.

Een andere belangrijke plek is het Maldivian National Museum, gelegen in Sultan Park. Het museum herbergt een collectie van voorwerpen die de rijke geschiedenis en cultuur van de Malediven laten zien, van koninklijke artefacten tot traditionele kleding en wapens.

Ondanks de levendigheid van de stad, is de kustlijn van Male nooit ver weg. De Artificial Beach, een door mensen aangelegde strandstrook, biedt een kans om even te ontsnappen aan de drukte en te genieten van een verfrissende duik in het turquoise water. Dit stukje strand ligt voor de deur van mijn hotel, waarop ik dan ook mooi uitkijk vanuit mijn hotelkamer. Vanaf de kust zie je ook de traditionele dhoni-boten wiegen op de golven van de Indische Oceaan.

In India is het Hindoeïsme de grootste geloof stroming, hier op de Malediven is daar niks van terug te vinden. In Male staan vele Moskeeën en het Moslim geloof is hier de hoofdmoot. Geen Hindoe tempel te bekennen. Moslims wil zeggen dat het op vrijdag zondag is en het vrijdagmiddag gebed van grootse waarde is, op “mijn vrijdagmiddag” is dan ook het gehele stadje uitgestorven. Hier is dan ook geen druppel alcohol te verkrijgen, dit is kennelijk op de resorts en de LiveaBoards anders? Ik wil zeggen na een leuke duikdag is een biertje best lekker.

Male is een stad vol contrasten: de hectiek van een levendige hoofdstad tegen de rustige achtergrond van kristalhelder water. Het is een plek waar het moderne stadsleven en de eeuwenoude eilandtradities in harmonie samenkomen, en waar elke straat een nieuw avontuur biedt.

LiveaBoard

Na een nachtje Male is het tijd om in te checken op de Princess Sara. Meeting point is de luchthaven dus de brug weer over naar de andere kant, vanuit het hotel bieden ze me aan mij even te brengen, goede service!

De Princess Sara is een luxe liveaboard-boot die de spectaculaire wateren van de Malediven verkent. Deze ruime en elegante jacht biedt plaats aan maximaal 20 gasten en beschikt over moderne faciliteiten, zoals comfortabele hutten met airconditioning, een ruim zonnedek, een jacuzzi en een sfeervolle lounge. Aan boord worden gasten verwend met heerlijke maaltijden en professionele duikfaciliteiten. Het schip staat bekend om zijn uitstekende service, ervaren bemanning en de mogelijkheid om de mooiste duiklocaties in de Malediven te ontdekken, zoals kleurrijke koraalriffen en manta-stations.

Ik wordt netjes opgepikt door de Princess Sara crew en met de Dhoni naar de Princess Sara gebracht, die een tien minuutjes varen vanaf de luchthaven in zee voor anker ligt. Al snel maak ik kennis met mijn reisgenoten op deze en mijn eerste, LiveaBoard. Engeland, USA, Maleisië, China, Italië en Portugal/Brazilië zijn vertegenwoordigd op de boot. Ik mag als enige Nederlander mee en ben daarbij de oudste aan boord.

Groepsreizen is in basis niet zo mijn ding echter zo’n internationale groep geeft altijd wel leuke dynamiek. Al snel ontstaat er een gezellige boel. De meeste zijn ervaren duikers in tegenstelling tot mezelf. Heb nog maar 7 duiken gedaan, drie in Italië en vier in Egypte. Deze trip staat dan voor mij ook in het teken van het upgraden van mijn certificaat.

De Princess Sara is een luxe liveaboard-jacht in de Malediven, speciaal ontworpen voor duik- en snorkelavonturen. Dit elegante schip biedt comfortabele hutten, een ruim zonnedek, en moderne voorzieningen voor een ontspannen verblijf op zee. Gasten kunnen genieten van heerlijk eten, ontspannen op het dek, en spectaculaire duiklocaties verkennen, waaronder kleurrijke koraalriffen en een rijk onderwaterleven. De Princess Sara combineert avontuur met comfort, waardoor het de perfecte keuze is voor duikliefhebbers die de schoonheid van de Malediven willen ontdekken. De crew is fantastische en qua eten werden we drie keer per dag op een fantastische manier verwend.

Geweldig eten

Elke dag werden we verwend met verse vis, kleurrijke salades, tropisch fruit en lokale delicatessen. De chef leek een talent te hebben voor het creëren van maaltijden die net zo kleurrijk en verrassend waren als de vissen die we onder water tegenkwamen. Van heerlijke curries tot perfect gegrilde tonijnsteaks, elke maaltijd was een feest. En natuurlijk was er elke ochtend vers gebakken brood, met een kopje sterke Maldivische koffie erbij. Het eten was niet alleen heerlijk, maar ook een moment waarop we samenkwamen en onze ervaringen van de dag deelden.

Strand BBQ

Een van de hoogtepunten van de trip was zonder twijfel de strand BBQ. Na een dag vol spectaculaire duiken legden we aan bij een verlaten eiland. Terwijl de zon onderging en de lucht zich vulde met roze en oranje tinten, staken de bemanningsleden een vuurtje aan op het strand. De geur van gegrilde vis vulde de lucht, en we zaten in het zand, onze voeten begraven in het warme, zachte zand, genietend van de eenvoud van het moment. Het geluid van de golven, het knisperen van het vuur en het lachen van mijn nieuwe vrienden/vriendinnen maakte de avond perfect. Ik moest nog even op de stoel om “I was made….” van KISS mee te zingen want ik kon het natuurlijk verborgen houden dat ik een rasechte KISS ben. Helaas begon het erg hard te regenen waardoor we de avond abrupt moesten afbreken, drijfnat terug op de Princess Sara.

Prachtige duiken

Maar waar het echt om draaide, waren natuurlijk de duiken. De Malediven zijn een duikersparadijs en elke duik bracht iets magisch met zich mee. We zagen mantaroggen majestueus door het water zweven, scholen kleurrijke rifvissen die als een regenboog langs ons schoten, en zelfs een paar nieuwsgierige haaien die op gepaste afstand bleven. Elk rif leek levend en ademde een diversiteit uit die ik nog nooit eerder had gezien. Het was alsof ik door een levend kunstwerk zwom. Dagelijks drie tot vier daken maakte de trip behoorlijk intensief want 05.30 uur de bel (oftewel wake-up call) was de regel, dan de eerste duik al rond 06.30 uur, daarna ontbijten. Van de 18 duiken hebben we maar twee keer op dezelfde duiklocatie gedoken, dus verplaatsen gebeurde tijdens het eten en de rustperioden. Na drie a vier duiken, een of twee biertje en het avondeten ging iedereen gewillig naar bed. Al sliepen velen ook nog even tussen de duiken door, vandaar dat Inty elke briefing begon met “goodmorning”.

Upgrade naar Open Water Diver

Een van mijn persoonlijke mijlpalen tijdens deze trip was het behalen van mijn Open Water Diver certificaat. Onder begeleiding van een ervaren en geduldige instructeur maakte ik mijn eerste serieuze stappen in de duikwereld. Elke oefening bracht me een stap dichter bij het beheersen van de technieken en het vertrouwen in het water. Het moment waarop ik officieel gecertificeerd was, voelde als een overwinning. Het gaf me niet alleen de mogelijkheid om nog meer van deze prachtige onderwaterwereld te verkennen, maar ook een gevoel van vrijheid en avontuur dat ik moeilijk kan omschrijven. Leuk detail, na het behalen van mijn Open Water Diver certificaat gingen na het eten de lampen uit en werd er, speciaal voor mij, een taart geserveerd “Congratulations Ruud OWD”. Die is natuurlijk gedeeld!

Eindconclusie

De week op de Princess Sara was veel meer dan alleen een vakantie. Het was een ervaring die me nieuwe vrienden, vaardigheden en herinneringen heeft gegeven die ik voor altijd zal koesteren. De combinatie van de ongerepte natuur, de bijzondere mensen en de magie van het leven op het water maakte deze trip onvergetelijk. Of je nu een ervaren duiker bent of, zoals ik, net begint — een LiveaBoard trip op de Malediven is een avontuur dat je niet mag missen. Mijn eerste maar zeker niet mijn laatste

Terwijl ik terugkeek naar de boot die langzaam in de verte verdween, wist ik zeker dat ik ooit terug zou komen…

Never Stop Travelling, because life is short and the world is huge….

Ik reis af naar Dubai om daar samen met Jolanda aan een nieuw avontuur te beginnen, zeg maar part 2 van deze reis.

Leave a Reply