Skip to main content

Parijs

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en staat bekend als de stad van de liefde en kunst. Het is beroemd om iconische bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren, het Louvre en de Notre-Dame. Met zijn elegante boulevards, sfeervolle cafés en rijke cultuurgeschiedenis trekt Parijs jaarlijks miljoenen bezoekers. Daarnaast is de stad ook een belangrijk centrum voor mode, gastronomie en kunst.

Met de trein naar Parijs

De reis van Eindhoven naar Parijs per trein is een belevenis die begint zodra je instapt op Eindhoven Centraal. Het is een reis waarbij comfort en gemak de boventoon voeren. Ruime stoelen, een goed tafeltje voor oa je laptop en een perfecte wifi. De route is niet alleen snel maar biedt ook een prachtig uitzicht op het veranderende landschap terwijl we vanuit Nederland via België naar het hart van Frankrijk reist. Vanuit Rotterdam stop je bij Antwerpen Centraal en Brussel-Zuid (Midi), een belangrijke internationale hub. Ongeveer 3 uur later stappen we uit in hartje Parijs. Deze stad kent een perfect openbaar vervoer netwerk, we kopen dan ook direct een vijf daagse pas voor onbeperkt reizen met het openbaar vervoer. Ideaal in Parijs!

Eerst maar eens inchecken bij ons Hotel, we slapen op zo’n 200 meter afstand van de Eifeltoren. Metro station om de hoek en vele leuke en goede restaurants en cafés op loopafstand. Parijs zit momenteel “in between” de Olympische Spelen en de Paralympische spelen, de stad kent dus een “normale” toeristendrukte, echter de spelen zijn overal zichtbaar en niet alles is toegankelijk zoals normaal. De beveiliging is vanwege de spelen opgeschroefd en dat is goed te zien in het straatbeeld.

Eifeltoren

Eerst maar eens naar die uniek brok staal toe, de Eiffeltoren. Na een wachtrij van zo’n 45 minuten, wat kennelijk nog mee valt, te voet naar de tweede etage. Als je voorafgaand tickets boekt kun je de wachtrij skippen. We beginnen vol enthousiasme aan onze tocht, het is warm vandaag dus aan enkele zweetdruppels is geen ontkomen aan. De klim is pittig, maar het uitzicht op elke verdieping maakte het meer dan de moeite waard. Op het tweede niveau hebben we even pauze genomen om van het schitterende panorama van Parijs te genieten. Maar natuurlijk konden we niet wachten om helemaal naar de top te gaan, dat laatste stuk gaat dus per lift.

Eenmaal boven worden we getrakteerd op een adembenemend uitzicht over de hele stad. De iconische bezienswaardigheden zoals de Seine, het Louvre en de Sacré-Cœur liggen voor ons als een schilderij.

Met de treinreis en het bezoek aan de Eifeltoren achter ons is het tijd voor ons eerste avondje Parijs, we besluiten met de metro naar het Hard Rock Café Parijs te gaan, nooit eerder bezocht. Als fanatiek Hard Rock Café bezoeker is dit al mijn 48ste HRC die ik mag bezoeken. Spare Ribs en een goede steak zijn het resultaat waarna het tijd is om terug te gaan naar ons hotel.

Riolenmuseum: een onverwachte ondergrondse reis

We duiken letterlijk de diepten van Parijs in met een bezoek aan het unieke Musée des Égouts – het riolenmuseum. Hier verkennen we de fascinerende ondergrondse wereld van Parijs, die normaal voor het publiek verborgen blijft. We lopen door de donkere tunnels van het riolenstelsel, en het voelt alsof we een kijkje nemen in het mechanische hart van de stad. Het museum geeft ons een diepgaand inzicht in hoe dit stelsel sinds de 19e eeuw de groei van Parijs heeft ondersteund en hoe het dagelijks leven hier in de loop der tijd is verbeterd. Een onverwacht interessante stop die de technische kant van deze historische stad belicht.

Louvre: duik in de kunstgeschiedenis

Het Louvre is het grootste en meest bezochte kunstmuseum ter wereld. Het herbergt een uitgebreide collectie van meer dan 35.000 kunstwerken, waaronder iconische stukken zoals de Mona Lisa en de Venus van Milo. Oorspronkelijk gebouwd als een middeleeuws fort en later omgevormd tot een koninklijk paleis, is het Louvre nu een belangrijk cultureel symbool en een architectonisch meesterwerk met zijn beroemde glazen piramide bij de ingang.

We zijn niet direct kunstzoekers dus we besluiten het gebouw niet van binnen te bezoeken maar een toer langs de pleinen en buitenzijde is al adembenemend mooi. Het museum is gigantisch, en we verliezen ons even in de geschiedenis en kunst die de muren van dit voormalige paleis sieren. Wat een immens bouwwerk.

Catacomben van Parijs: de ondergrondse stad der doden

Een van de meest mysterieuze en intrigerende plekken van Parijs: de Catacomben. Zorg dat je hiervoor tijdig je tijdslot en ticket reserveert want deze highlight zit soms weken vooruit volgeboekt. Als de kaartjes op de officiële website uitverkocht zijn kun je ook altijd nog kijken bij Viator of Get Your Guide. Dit ondergrondse netwerk van tunnels herbergt de beenderen van miljoenen Parijzenaars die hier sinds de late 18e eeuw zijn herbegraven. Zodra we afdalen in de schaduwen, wordt het steeds stiller en koeler. We lopen door smalle gangen, omringd door muren van zorgvuldig gestapelde schedels en botten. Het is een beetje luguber, maar tegelijkertijd ook indrukwekkend en ontzagwekkend hoe deze beenderen een onderdeel zijn van de geschiedenis van Parijs. De sfeer is onmiskenbaar en de ervaring blijft nog lang in ons geheugen gegrift.

Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe en de Champs-Élysées vormen samen een van de meest iconische duo’s in Parijs. De Arc de Triomphe, een monumentale triomfboog, werd in opdracht van Napoleon Bonaparte gebouwd om de overwinningen van zijn leger te vieren. Gelegen op het Place Charles de Gaulle (voorheen Place de l’Étoile), is dit monument een eerbetoon aan de Franse strijdkrachten. Onder de boog ligt het Graf van de Onbekende Soldaat, met een eeuwige vlam die dagelijks wordt aangestoken ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten.

Vanaf de Arc de Triomphe strekt de beroemde Champs-Élysées zich uit, een statige boulevard die bekendstaat als een van de mooiste en meest prestigieuze straten ter wereld. Deze levendige avenue, die zich uitstrekt van de Arc tot aan de Place de la Concorde, is omzoomd met luxe boetieks, theaters, cafés en restaurants. Het is de plek voor chique winkelen, ontspannen wandelen en culturele evenementen.

Een wandeling over de Champs-Élysées biedt een mix van historische grandeur en moderne luxe, met de Arc de Triomphe altijd als majestueuze achtergrond. Het is ook een centrale locatie voor grote evenementen zoals de jaarlijkse militaire parade op 14 juli (Bastille Day) en de finish van de Tour de France.

Notre-Dame: gotische glorie

Terug bovengronds brengen we een bezoek aan de majestueuze Notre-Dame, een van de beroemdste kathedralen ter wereld. Ondanks de recente brand (bijna 5 jaar geleden) staat dit gotische meesterwerk nog altijd symbool voor de spirituele en architectonische grootsheid van Parijs. Terwijl we de sierlijke glas-in-loodramen bewonderen, voelen we de eeuwenlange geschiedenis die door de stenen van dit gebouw ademt. Momenteel is het bezoeken van dit schitterend bouwwerk alleen aan de buitenzijde mogelijk, vanwege de herstelwerkzaamheden kunnen we er dus niet in.

Montparnasse

Een bezoek aan Montparnasse biedt een unieke blik op het artistieke en historische erfgoed van Parijs. Deze wijk, gelegen in het 14e arrondissement, was in het begin van de 20e eeuw een ontmoetingsplaats voor avant-gardekunstenaars en intellectuelen zoals Picasso, Hemingway en Modigliani. Vandaag de dag straalt Montparnasse nog steeds een culturele sfeer uit, maar is het tegelijkertijd een modern en levendig gebied, met cafés, theaters en winkels.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Tour Montparnasse, een 210 meter hoge wolkenkrabber die in schril contrast staat met de klassieke architectuur van de stad. Het uitzicht vanaf de top is spectaculair: het biedt een panoramisch beeld van Parijs, inclusief de Eiffeltoren, die vanaf hier perfect te bewonderen is, vooral bij zonsondergang. De toren is een van de weinige plekken waar je Parijs van boven kunt zien zonder zelf de Eiffeltoren te beklimmen.

Op loopafstand ligt de serene Cimetière du Montparnasse, een van de belangrijkste begraafplaatsen van Parijs. Deze begraafplaats, opgericht in 1824, is de rustplaats van tal van prominente culturele figuren. We wandelen langs de graven van filosofen Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir, die hier samen begraven liggen, evenals de beroemde beeldhouwer Constantin Brâncuși en de dichter Charles Baudelaire. De sfeer is kalm en vredig, en de begraafplaats is bijna een openluchtmuseum, met prachtige grafmonumenten en beelden die de herinnering aan deze grote geesten levend houden.

Montparnasse combineert de moderne dynamiek van de stad met een rijke geschiedenis en biedt zo een bijzondere ervaring voor wie de kunstzinnige en intellectuele kant van Parijs wil ontdekken.

Wandeling langs de Seine en Le Marais

Wat zeker niet mag ontbreken is een wandeling langs de oevers van de Seine. Ook als hardloper kun je prima terecht op de paden langs de Seine, een leuke stad om te lopen. We zien straatartiesten, gezellige marktkraampjes en genieten van het sfeervolle uitzicht op de stad vanaf het water. Parijs leeft, en dat is hier goed te merken.

Sacré-Coeur-basiliek

De Sacré-Coeur-basiliek, gelegen op de top van de Montmartre-heuvel, is een van de meest iconische bouwwerken van Parijs. De basiliek, gebouwd in een opvallende witte travertijnsteen, steekt hoog boven de stad uit en biedt vanaf het voorplein een van de mooiste panoramische uitzichten over Parijs.

De bouw van de Sacré-Coeur begon in 1875 en werd voltooid in 1914. De basiliek is gewijd aan het Heilig Hart van Jezus, een symbool van herstel na de Frans-Duitse Oorlog. Het interieur van de kerk is adembenemend, met een van de grootste mozaïeken ter wereld, die Jezus afbeeldt met open armen. Naast de spirituele ervaring is het beklimmen van de koepel een aanrader. Vanaf de top heb je een ongeëvenaard uitzicht over de stad, ver voorbij de Eiffeltoren.

Rondom de basiliek ligt de historische en schilderachtige wijk Montmartre, bekend om zijn kunstzinnige flair, gezellige straatjes en cafés. Het plein Place du Tertre, vol met schilders en kunstenaars, maakt een bezoek aan de Sacré-Coeur helemaal compleet.

Vanuit de Sacré-Coeur loop je in een twintig minuutjes naar de Moulin Rouge, gelegen in de levendige wijk Pigalle aan de voet van de Montmartre-heuvel, is misschien wel de beroemdste nachtclub ter wereld. Dit iconische cabarettheater opende zijn deuren in 1889 en werd al snel beroemd om zijn extravagante shows en de creatie van de beroemde dans, de can-can. Met zijn opvallende rode molen op het dak en de flamboyante lichtreclame is de Moulin Rouge een onmiskenbaar symbool van het Parijse nachtleven.

Binnenin de Moulin Rouge stap je terug in de tijd naar het Belle Époque-tijdperk, met weelderig gedecoreerde zalen, fluweelrode stoelen en spectaculaire shows vol zang, dans en theater. De revue, die bekendstaat om zijn prachtig gekostumeerde dansers en spectaculaire choreografieën, trekt nog steeds bezoekers van over de hele wereld.

Jarig in Parijs, 55 jaar jong!

Tijdens deze Parijs-stedentrip mag ik mijn 55ste verjaardag vieren, dat doen we natuurlijk met de gehele dag in goede zin doorbrengen en sluiten we af met een uniek en overheerlijk etentje in Madame Brasserie. Een verfijnd restaurant gelegen op de eerste verdieping van de Eiffeltoren in Parijs. Het combineert een moderne gastronomische ervaring met een adembenemend uitzicht over de stad. Onder leiding van de gerenommeerde chef-kok Thierry Marx, biedt Madame Brasserie gerechten die de Franse culinaire tradities met moderne technieken combineren, waarbij veel aandacht wordt besteed aan verse, lokale producten.

Dineren bij Madame Brasserie is een unieke ervaring: terwijl je geniet van je maaltijd, kijk je uit over iconische bezienswaardigheden zoals de Seine en de Champs-Élysées. Het stijlvolle interieur met een ontspannen, moderne sfeer maakt het tot een ideale plek voor zowel lunch als diner, of het nu een romantische avond is of een speciale gelegenheid. De locatie op de Eiffeltoren zelf voegt natuurlijk een extra dimensie toe aan deze culinaire beleving, waardoor een bezoek aan Madame Brasserie zowel voor de smaakpapillen als voor het oog onvergetelijk is.

 

We brengen een bezoek aan de levendige wijk Le Marais, bekend om zijn smalle straatjes, hippe boetiekjes en bruisende cafés. Hier vinden we een charmant plekje voor een typisch Frans diner, compleet met wijn en een heerlijke selectie van lokale gerechten. Terwijl de avond valt en de straten van Parijs beginnen te gloeien in het warme licht van de lantaarns, sluiten we wederom een gave dag in Parijs af.

Een bezoek aan de Quartier Latin is een must. Deze historische wijk, bekend om zijn studentenleven en intellectuele sfeer, is de thuisbasis van enkele van de oudste universiteiten van Europa. We wandelen door de smalle straatjes, bezoeken het Panthéon, en genieten van een kop koffie in een van de vele cafés.

Wij sluiten een schitterende midweek Parijs af en reizen weer terug per trein richting Eindhoven, heerlijk!

Ook eens eens een leuke stedentrip zelf samen stellen? Denk eens aan onze unieke Rondreis Planner! Never Stop Travelling, because life is short and world is huge…

Leave a Reply