Skip to main content

Zweden, een land van adembenemende natuur en eindeloze avonturen, biedt een unieke mix van majestueuze landschappen en rijke cultuur. Van de betoverende noordelijke poolcirkel met zijn magische noorderlicht tot de weelderige bossen en glasheldere meren van Småland. Verken de ruige kustlijn van Bohuslän met zijn duizenden eilanden en schilderachtige vissersdorpjes, of wandel door de uitgestrekte wildernis van Sarek Nationaal Park, waar elanden en rendieren vrij rondlopen.

Beleef de midzomernachtzon in Lapland, waar de zon nooit ondergaat en de midzomerfeesten een magische sfeer creëren. Kajak door de serene wateren van de archipel van Stockholm, of trek langs de oude koningsweg, de Kungsleden, die je door een van de laatste ongerepte wildernissen van Europa leidt. Ontdek de levendige cultuur van steden zoals Göteborg en Malmö, waar moderniteit en traditie hand in hand gaan.

Zweden is ook de thuisbasis van fascinerende historische bezienswaardigheden, zoals de oude Vikingsteden Birka en Gamla Uppsala, en de imposante kastelen en paleizen die het land sieren. Of je nu op zoek bent naar rust en stilte in de natuur, avontuurlijke activiteiten zoals huskysleeën en ijsklimmen, of culturele ontdekkingen in bruisende steden, Zweden biedt het allemaal in overvloed.

Naar Zweden vliegen kan vanuit diverse luchthavens, deze ronde kiezen we voor Düsseldorf naar Gotenburg, een kleine 75 minuten vliegen. Wederom een tripje waar muziek gecombineerd wordt met rondreizen. Altijd een leuke en afwisselende combinatie om evenementen te combineren met een korte trip. Daarbij speelt de Gene Simmons Band (bassist/zanger van KISS) in Dalhalla, een schitterende en unieke locatie waar ik in 2023 ook KISS al twee keer zag spelen. Een mooie gelegenheid om dit afgelegen gebied nog eens te bezoeken. We arriveren pas in de avond op Landvetter Airport dus we besluiten om een Aiport-Hotel te nemen. Huurauto alvast opgehaald zodat we morgenvroeg meteen aan onze roadtrip kunnen beginnen.

Falbygdens Museum

Falbygdens Museum is een lokaal historisch museum gelegen in Falköping. Het museum richt zich op de rijke geschiedenis en archeologie van de regio Falbygden, die bekend staat om zijn prehistorische vondsten en culturele erfgoed. Bezoekers kunnen tentoonstellingen bekijken met artefacten uit verschillende tijdperken, waaronder de steentijd, bronstijd en ijzertijd. Het museum biedt ook informatie over de lokale tradities, volkscultuur en de ontwikkeling van de stad Falköping. Bovendien organiseert Falbygdens Museum educatieve programma’s, lezingen en tijdelijke tentoonstellingen om de kennis over de regio verder te verspreiden.

Een “buitenbeentje” in deze is de KISS collectie van Alexander Johansson, een KISS fan die ik al jaren goed ken. Laat het museum nu net op de weg van Gothenburg naar Tällberg liggen, dus we gaan daar zeker even op rondleiding. Helaas is het museum op de dag dat we er langs komen is het gesloten, echter speciaal voor ons krijgen we van Alexander een privé-rondleiding en wordt het museum voor ons geopend. Een indrukwekkende persoonlijke collectie en op een schitterende manier tentoongesteld. We sluiten af met een pizza-lunch waarna Alexander ons nog wat highlights van “zijn” Falköping laat zien. Wij toeren door, langs meren en bossen, naar onze eindbestemming Karlstad. Zweden is echt een heel mooi en natuurrijk land, prachtig!

Karlstad

Karlstad is gelegen aan de noordelijke oever van het Vänermeer, het grootste meer van het land. Het is de hoofdstad van de provincie Värmland en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw. Karlstad staat bekend om zijn zonnige weer en wordt vaak de “Zonnestad” genoemd. De stad biedt een mix van natuurlijke schoonheid, met uitgestrekte waterwegen en groene parken, en culturele bezienswaardigheden zoals het Värmlands Museum en de Karlstad kathedraal. Karlstad is ook een belangrijk onderwijs- en handelscentrum, met de Karlstad Universiteit die een breed scala aan academische programma’s aanbiedt. Bovendien heeft de stad een bruisend uitgaansleven, met tal van restaurants, cafés en evenementen het hele jaar door. We hebben deze trip niet heel veel tijd om Karlstad te verkennen, een korte wandeling door het mooie centrum en een overheerlijke biefstuk bij een goed Steakhouse, daarna nog een drankje in de hotelbar en dan is het alweer hoogste bedtijd. Na een heerlijke hardloopronde in de ochtend gaan we Karlstad alweer verlaten.

De vuurtoren van Karlstad, bekend als de “Grönäs Fyr,” bevindt zich op het eiland Hammarö. Deze vuurtoren, gebouwd in 1892, dient als een belangrijk navigatiepunt voor schepen die het Vänermeer bevaren. De vuurtoren heeft een karakteristieke witte kleur met rode accenten en biedt een prachtig uitzicht over het meer en de omliggende natuur. Het gebied rondom de vuurtoren is populair voor wandelingen en biedt een rustgevende en schilderachtige omgeving voor bezoekers. De Grönäs Fyr is een historisch en cultureel monument dat bijdraagt aan de maritieme erfgoed van de regio Karlstad.

Onderweg naar Tällberg is het weer volop genieten van de Zweedse natuur! Het wegennet in Zweden is erg goed maar van snelwegen is zelden sprake, dus 50, 80 en soms 90 km/h. Wel opletten want er wordt veel op snelheid gecontroleerd op de Zweedse wegen. Tip: Flitsmeister App werkt ook prima in Zweden! Het weer laat onze deze dagen absoluut niet in de steek, echter vandaag krijgen we toch enkele Zweedse buien over ons heen. Gelukkig is dat met een roadtrip niet zo’n ramp. De laatste jaren zijn de zomermaanden in geheel Scandinavië qua weer, absoluut niet slecht. In de regel iets koeler dan in Nederland en qua vochtgehalte een stuk lager en dus beter. Laat Scandinavië niet links liggen vanwege het weer echter 100% goed weer garantie is lastig af te geven in deze landen.

In Tällberg slapen in een historisch pand, omgedoopt als hotel. Het hotel kent een geweldig restaurant en als je van lekker wijntjes houdt, ook die zijn hier beschikbaar. In Zweden is het overigens heel normaal als een een glas wijn besteld dat je altijd even de wijn voorproeft. zeker gebruik van maken om je keuze goed te kunnen vaststellen.

Tällberg / Rattvik

Tällberg is een pittoresk dorpje, gelegen aan de oostelijke oever van het Siljanmeer in de provincie Dalarna. Het staat bekend om zijn traditionele houten huizen, adembenemende uitzichten op het meer en de omliggende heuvels, en zijn rustige, landelijke sfeer. Tällberg is een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar een authentieke Zweedse ervaring, met tal van wandelpaden, ambachtelijke winkels en gezellige hotels en restaurants die lokale gerechten serveren. De natuurlijke schoonheid en culturele charme maken Tällberg een ideale plek voor ontspanning en recreatie.

Rättvik is een pittoresk stadje op zo’n 12 km van Tällberg, gelegen aan het Siljanmeer. Het staat bekend om zijn historische kerk uit de 13e eeuw, de lange houten pier Långbryggan, en de traditionele midzomerfeesten. Bezoekers kunnen genieten van de natuurlijke schoonheid en buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen, en vissen.

Deze ochtend haal ik ook even mijn Zweedse vriend Roney Lundell op bij het treinstation, hij komt vandaag vanaf Stockholm om samen met ons het Gene Simmons Band concert in Dalhalla bij te wonen. Roney heb ik ontmoet in de trein van London naar Birmingham in mei 1992, beide onderweg naar de KISS concerten in Birmingham. 32 jaar na dato zien we elkaar nog steeds met grote regelmaat, KISS bracht ons samen!

Classic Car Week

De Classic Car Week in Zweden is een jaarlijks evenement dat zijn oorsprong kent in de stad Rättvik. Dit populaire festival, meestal gehouden in de laatste week van juli, trekt duizenden liefhebbers van klassieke auto’s uit binnen- en buitenland. Gedurende de week worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder autorally’s, tentoonstellingen van klassieke auto’s, cruises, en live muziekoptredens. Inmiddels is dit evenement uitgebreid naar de gehele omgeving en zie je overal prachtige classic-cars rondrijden in de gehele regio.

Bezoekers kunnen genieten van een breed scala aan klassieke voertuigen, van Amerikaanse oldtimers tot Europese klassiekers, en deelnemen aan diverse activiteiten zoals swap meets, waar autoliefhebbers onderdelen en memorabilia kunnen ruilen en kopen. Het evenement heeft een feestelijke sfeer en biedt een unieke gelegenheid voor eigenaren van klassieke auto’s om hun voertuigen te showen en voor het publiek om de nostalgische pracht van historische auto’s te bewonderen. De Classic Car Week in Rättvik is een van de grootste en meest geliefde evenementen voor klassieke autoliefhebbers in Zweden. Ben je in deze periode in Zweden, zeker even je bezoekje plannen, erg leuk en bijzonder.

Dalhalla

Dalhalla is een indrukwekkend openluchttheater en cultureel evenemententerrein gelegen in een oude kalksteengroeve nabij Rättvik. Dit unieke theater werd opgericht in de jaren 1990 en biedt een spectaculaire natuurlijke omgeving voor muziek- en culturele evenementen. De kalksteengroeve, ontstaan door jarenlange mijnbouwactiviteiten, heeft steile wanden en een natuurlijk amfitheater, wat zorgt voor uitstekende akoestiek en een adembenemend decor. Dalhalla heeft een capaciteit van ongeveer 4.000 zitplaatsen en organiseert jaarlijks een breed scala aan evenementen, waaronder operavoorstellingen, klassieke concerten, pop- en rockconcerten, en andere culturele optredens.

Het theater heeft internationale bekendheid verworven dankzij zijn bijzondere locatie en de hoge kwaliteit van de producties. Bezoekers genieten niet alleen van de optredens, maar ook van de prachtige omgeving, die een extra dimensie toevoegt aan de culturele ervaring. Dalhalla is een must-visit bestemming voor liefhebbers van muziek en cultuur die op zoek zijn naar een unieke en onvergetelijke ervaring.

In 2023 mocht ik er twee concerten van KISS bijwonen en toen ik zag dat Gene Simmons met zijn band er kwam optreden was er geen twijfel mogelijk! Ik moet terug naar deze unieke plek en zeker als mijn persoonlijke held het podium gaat betreden. Gene Simmons Band is geen KISS dus er zijn nog diverse plaatsen beschikbaar, wat de sfeer voorafgaand aan de concerten zeker ten goede komt. Ik kom al jaren bij KISS concerten in Zweden, dat in combinatie met de vele KISS Kruises ben ik aardig ingeburgerd in de Zweedse KISS-Army. Erg leuk om deze avond dan ook iedereen weer te ontmoeten en te spreken. Super gaaf ook dat Keith Leroux, werkzaam voor KISS, ook aanwezig is en nu ruimte genoeg heeft voor een babbeltje, voor hem ook een vakantie-tripje. Een geweldige “Gene avond” in Dalhalle, echt genieten om te zien dat hij dit 100% voor zijn plezier doet! Dit heeft niks meer met geld te maken, erg bijzonder.

Na het concert in Dalhalla is er niet veel ruimte voor rust want vandaag rijden we terug naar Gotenburg en dat gaan we doen zonder overnachting, dikke 480 km rijden dus. Het weer is wederom aan onze zijde en we mogen weer genieten van de prachtige natuur van Zweden. We hebben onderweg een schitterende lunchplek (lang leve de Google Maps speurtocht van Roney) aan het Vänermeer gevonden. Heerlijk genieten van visgerechten, in het zonnetje. Een welkomen stop na bijna 5 uur sturen. Na 8,5 uur uur rijden arriveren we in Gotenburg, een aardig ritje!

Gotenburg

De Maritieme Parel van Zweden, gelegen aan de westkust, combineert maritieme charme met een levendige stadsleven. De stad, gesticht in 1621, heeft een rijke scheepvaartgeschiedenis, prachtig te ontdekken in het Maritiman-museum. Geniet van groene ruimtes zoals Slottsskogen park en de Göteborgs botaniska trädgård. Cultuurliefhebbers kunnen het stadsmuseum en het Göteborgs Konstmuseum bezoeken, met kunstwerken van onder andere Rembrandt en Picasso. Göteborg is een culinaire hotspot met verse zeevruchten, vooral op de vismarkt Feskekörka. De stad biedt ook geweldige winkelmogelijkheden en een bruisend nachtleven, vooral langs de Avenyn. Bezoek Göteborg voor een unieke mix van historie, cultuur en moderne charme!

Natuurlijk maken we even stopje om (wederom) het Hard Rock Café Gotenburg even te bezoeken. Overal waar een Hard Rock Café te bezoeken is grijpen we de mogelijkheid aan, inmiddels bezochten we 47 verschillende Hard Rock Café, alwaar we 73 keer te gast waren.  We eten deze avond met een ander bekend groepjes KISS fans uit Zweden (Jimmie en Sofie), in een goed Mexicaans restaurant Tranquilo. Zo zitten we in New York samen aan tafel en zo weer in Gotenburg, KISS connects people!

Als Never Stop Travelling is het natuurlijk van groots belang dat we ook de juiste informatie mee terug naar huis nemen om onze klanten optimaal te kunnen informeren. Ons oog valt op een rondvaart ritje in een E-boot door de grachten van de stad. Een erg leuke trip die een goede indruk geeft van de stad. Er zijn diverse mogelijkheden en tours van 1, 1,5 en 2 uur. Bij goed weer echt een aanrader!

Liseberg

Liseberg, gelegen in het hart van Göteborg, is het grootste en meest populaire pretpark van Zweden. Sinds de opening in 1923, biedt Liseberg een scala aan attracties en entertainment voor bezoekers van alle leeftijden. Liseberg staat bekend om zijn spannende achtbanen, zoals de houten achtbaan Balder en de stalen achtbaan Helix. Voor adrenalinejunkies zijn er ook de vrijevaltoren AtmosFear en de draaiende achtbaan Loke. Het park biedt ook tal van familieattracties, zoals het sprookjesachtige Rabbit Land en een klassieke carrousel. Naast de reguliere attracties, organiseert Liseberg ook seizoensgebonden evenementen. In de zomer is het park gevuld met muziekconcerten en shows. Tijdens Halloween wordt het park omgetoverd tot een griezelig paradijs, compleet met spookhuizen en speciale attracties. In de winter verandert Liseberg in een magisch winterwonderland met een kerstmarkt, schaatsbaan en prachtige lichtdecoraties. Liseberg biedt een breed scala aan eetgelegenheden, van traditionele Zweedse gerechten tot internationale keukens. Er zijn ook tal van kiosken voor snacks en zoetigheden. Bovendien kunnen bezoekers souvenirs en cadeaus kopen in de verschillende winkels verspreid over het park.

Deze avond speelt de Gene Simmons Band in Liseberg, ook hier weer een weerzien met vele bekenden! Gene speelt al om 20.00 uur dus het is nog licht maar dat mag de pret niet drukken. Vanavond worden er diverse fans uit het publiek gehaald om een deuntje mee te spelen of te zingen, zo te zien geniet Gene er met volle teugen van. Gaat soms wel ten koste van de kwaliteit van de nummers, een klein minpuntje als je het mij vraagt. De band speelt goed en strak maar is niet bekend met het volledige KISS repertoire, dus spontaan iets inzetten is niet te doen, terwijl Gene’s vorige band wel alle KISS nummers spontaan kon inzetten. Gene Simmons Band op een pretpark, een geweldige en unieke ervaring! In 2018 mocht in Gene Simmons Band in Gröna Lund te Stockholm aanschouwen, nu heb ik daar Liseberg aan toe mogen voegen. Geweldig!

Na het concert moet ik weer afscheid nemen van mijn Zweedse vriend! Bye Bye Roney, tot een volgende keer weer! City-trip Stockholm on 2025?

Landvetter

Landvetter is een klein dorpje in de gemeente Härryda, ongeveer 25 kilometer ten oosten van Göteborg. Het staat bekend om Göteborg Landvetter Airport, de op een na grootste luchthaven van Zweden, die een cruciale toegangspoort is voor binnenlandse en internationale reizigers. Landvetter  is omgeven door bossen, meren en wandelpaden, ideaal voor outdoor-activiteiten. Aangezien onze vlucht pas later op de middag is, besluiten we nog een leuke wandeling te maken in plaats van langer in de stad te blijven hangen. Een goede keuze want ook hier is de natuur prachtig! Na deze wandeling is het weer tijd om naar de luchthaven te gaan om vroeg avond weer te landen in Düsseldorf.

Ook eens lekker op pad in Europa, kijk eens op onze Rondreis Planner en stel je eigen reis samen. Vliegen, autohuur, accommodaties, activiteiten e.d. allemaal op een plaats boekbaar! Hulp nodig? Laat het ons weten want met deze tool stel je jouw persoonlijk avontuur volledig zelf samen met of zonder hulp van ons als reisspecialisten.

 

Leave a Reply